News
Swipe to the left

Superfoods Deel 2: Acai

10 april 2019

Tweede in onze superfood blog reeks, na de Camu Camu bes is de Acai-bes.

Ze zijn vandaag een van de populairste superfoods en alombekend. De buzz rond deze superbessen is zeker welverdiend en heeft hen naar restaurants en sapbars over de hele wereld gebracht.

Acai-bessen zijn technisch gezien geen bes, maar eerder een steenvrucht. Toch worden ze meestal aangeduid als bessen.

Moeilijker uit te spreken (Ah-Sigh-EE) en tot voor kort moeilijk te vinden diep in het Amazone-regenwoud worden ze geoogst uit een palmboom. De inheemse bevolking gebruikt deze bes al eeuwenlang tegen kwaaltjes allerlei en als extra voedingsbron.Welke voedingsstoffen bevat de Acai bes?

Studies hebben aangetoond dat acai-bessen zeer veel antioxidanten bevatten, die cellen in je lichaam kunnen beschermen tegen schade. Dit is waarschijnlijk de reden dat de bessen zo'n breed scala aan voordelen heeft.

Acai-bessen zijn rijk aan vetzuren, vooral oleïne, palmitine en linolzuur.

Ze bevatten meer antioxidanten dan andere vaak gegeten bessen en ze bevatten ook veel vezels en hart-gezonde vetten. De antioxiderende effecten van acaibessen zijn algemeen toegeschreven aan fenolische verbindingen.

Antioxidanten in het lichaam worden verondersteld om te helpen beschermen tegen verschillende ziekten, omdat ze oxidatieve schade kunnen neutraliseren die wordt veroorzaakt door omgevingsstressoren, zoals vervuiling.


Belangrijkste gezondheidsvoordelen van de Acai-bes

Er zijn best wel wat voordelen toegeschreven aan de Acai-bes maar de belangrijkste zijn:

 • Cognitieve functie:

Leeftijdgerelateerde hersenziekten, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, kunnen niet worden genezen, maar onderzoek wijst uit dat diëten die rijk zijn aan antioxidanten en ontstekingsremmende polyfenolverbindingen het risico op deze ziekten kunnen verlagen.

Concreet kan de anthocyanine-antioxidant, die overvloedig aanwezig is in acai-bessen, oxidatieve stress en ontsteking verlagen, en de gezondheid van de hersenen bevorderen.

Van anthocyanen is ook aangetoond dat ze het geheugen verbeteren en verbeteren. Ze worden verondersteld te werken door neuro-inflammatie te remmen, synaptische signalering te activeren en de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren.

 • Verbetert de cardiovasculaire gezondheid:

De anthocyaanconsumptie is sterk gekoppeld aan oxidatieve stressbescherming.

Eén studie heeft aangetoond dat regelmatige consumptie van anthocyanines het risico op een hartaanval met 32 procent kan verminderen bij vrouwen van middelbare en middelbare leeftijd.

De vezels en hart-gezonde vetten in acai ondersteunen ook de gezondheid van het hart. Hart-gezonde vetten verhogen HDL ("goed") cholesterol en verlagen LDL ("slecht") cholesterol.

 • Helpt bij overgewicht:

Het National Center for Complementary and Integrative and Health (NCCIH) merkt op dat acaibessen kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterol- en bloedsuikerniveau bij mensen met overgewicht.

 • Antikanker eigenschappen:

Acai-bessen kunnen helpen beschermen tegen kanker door de hoge concentratie aan anthocyaninen.

Van anthocyaninen is waargenomen dat ze anticarcinogene activiteiten ontplooien, hoewel de exacte mechanismen onbekend zijn. Laboratoriumstudies met verschillende kankercellen gaven aan dat anthocyanines:

   • fungeren als antioxidanten
   • activeren ontgiftende enzymen in het lichaam
   • voorkomen proliferatie van kankercellen
   • kankerceldood veroorzaken
   • remmen een deel van het begin van de vorming van tumoren
   • Kankercelinvasie voorkomen

Deze functies zijn waargenomen in meerdere dier- en cultuurstudies.


Toevoegen van Acai aan je voeding

De smaak van acaibessen is beschreven als een mix van chocolade en bessen, met een lichte metaalachtige nasmaak.


Acai-bessen zijn in vele vormen verkrijgbaar. Een acaibowl is een van de populairste manieren, waarbij bevroren acai wordt vermengd tot een smoothiebowl met verschillende toppings.

Ze zijn ook een heerlijke aanvulling op muffins en brood.

Wijzelf bieden de 100% biologische gepoederde acai aan komende van gevriesdroogde bessen waardoor de voedingsstoffen nog beter bewaard blijven die je perfect kan toevoegen aan zowel groene als fruitsmoothies...


Zo, dit was de tweede en waarschijnlijk meest bekende superfood in onze reeks.

UPDATE: Vanaf nu kan je genieten van alle voordelen van Acai dankzij onze eigen biologische Superfoodmixes. Zowel de Let's Go With That Glow als Da Bomb Energy Mix bevatten 100% Biologisch Acai poeder...

Laat zeker weten welke jouw favorieten superfood is en waarmee je ze mengt…