News
Swipe to the left

Superfoods & Smoothies deel 4: Chlorella

14 mei 2019

Als derde in onze superfood blog reeks bespreken we vandaag de iets meer gekende chlorella

Deze voedzame alg heeft over de jaren al veel aandacht gekregen vanwege de vele voordelen voor de gezondheid.


Wat Is Chlorella

Chlorella is een eencellige, groene zoetwateralg die meer dan 2 miljard jaar geleden op aarde verscheen. Bestaand uit een enkele bolvormige cel, dankt het zijn kleur aan chlorofyl (fotosynthese pigment), dat het in uitzonderlijke hoeveelheden bevat. Er zijn verschillende soorten, maar twee soorten - Chlorella vulgaris en Chlorella pyrenoidosa - worden het meest gebruikt.

Historisch gezien werd Chlorella voor het eerst geproduceerd en geconsumeerd in Azië, voornamelijk in Japan - terwijl het eiland Formosa (het huidige Taiwan) al snel de grootste producent ter wereld werd.

Sinds 1950 werd veel onderzoek gevoerd naar chlorella, toen het werd gezien als een mogelijk alternatief voor het wereldwijd voedseltekort als gevolg van de bevolkingstoename. Het werd niet gekozen als een oplossing vanwege de moeilijkheid om het in zijn natuurlijke staat te verteren - de celwanden zijn gemaakt van cellulose dat moet worden afgebroken.

De helende vermogens van Chlorella zijn evenwel wel degelijk bewezen. In Japan werd het zelfs beschouwd als nationaal voedsel in het belang van de algemene gezondheid (een onderzoeksinstituut gericht op Chlorella werd opgericht in 1957).

Leuk weetje: naast voedingssupplement wordt het ook gebruikt als biodieselbrandstof.


Welke voedingsstoffen bevat chlorella?

Chlorella's indrukwekkende voedingsprofiel heeft ertoe geleid dat het terecht een superfood genoemd wordt. Hoewel de exacte voedingsstoffen afhangen de omgeving waarin het gekweekt wordt, welke soort van alg en de manier van verwerken is het duidelijk dat het talrijke gezonde voedingsstoffen bevat waaronder:

 • Eiwit: Chlorella is 50-60% eiwit. Bovendien is het een complete eiwitbron, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat.
 • Vitamine B12: sommige chlorella-variëteiten kunnen ook vitamine B12 bevatten.
 • IJzer en vitamine C: Chlorella kan een goede bron van ijzer zijn. Afhankelijk van het supplement kan het 6-40% van uw dagelijkse behoefte vervullen. Het is ook een uitstekende bron van vitamine C, die je helpt ijzer te absorberen.
 • Andere antioxidanten: deze kleine groene cellen bieden een breed scala aan antioxidanten.
 • Andere vitamines en mineralen: Chlorella levert kleine hoeveelheden magnesium, zink, koper, kalium, calcium, foliumzuur en andere vitaminen.
 • Omega-3 vetzuren: net als andere algen bevat chlorella omega-3 vetzuren. Slechts 3 gram chlorella levert 100 mg omega-3 vetzuren.
 • Vezels: in grote hoeveelheden kan chlorella een goede bron van vezels zijn.


Belangrijkste gezondheidsvoordelen van chlorella

Bindt aan zware metalen en helpt detox

Chlorella is bekend vanwege zijnn vermogen om het lichaam te helpen 'detoxen'. Het kan bijdragen bij het verwijderen van zware metalen en andere schadelijke stoffen uit het lichaam.

Zware metalen bevatten enkele elementen die essentieel zijn in kleine hoeveelheden, zoals ijzer en koper, maar deze en andere zware metalen zoals cadmium en lood kunnen in grotere hoeveelheden toxisch zijn.

Hoewel het zeldzaam is dat mensen gevaarlijke hoeveelheden zware metalen in hun systeem hebben, kunnen mensen worden blootgesteld aan zware metalen door vervuiling of bepaalde banen zoals mijnbouw .

Bij dieren bleek algen, inclusief chlorella, de toxiciteit van zware metalen van lever, hersenen en nieren te verzwakken.

Bovendien is aangetoond dat chlorella helpt de hoeveelheid andere schadelijke chemicaliën die soms in voedsel worden aangetroffen te verminderen. Een daarvan is dioxine, een hormoonverstoorder die dieren in de voedselvoorziening kan besmetten.

Op basis van dit bewijs lijkt het erop dat chlorella kan helpen om het natuurlijke vermogen van uw lichaam om gifstoffen te verwijderen, te verbeteren.


Kan uw immuunsysteem verbeteren

Uw immuunsysteem helpt u gezond te blijven door infecties te bestrijden. Het is een complex systeem dat bestaat uit meerdere mechanismen en cellen die in versnelling komen als een indringer in je lichaam komt.

Chlorella blijkt de immuunrespons in zowel dierlijke als humane studies te verbeteren.

In een bepaalde studie produceerden mannen meer antilichamen bij het nemen van chlorella dan wanneer ze een placebo namen. Antistoffen helpen vreemde indringers in je lichaam te bestrijden, wat betekent dat deze bevinding veelbelovend is. Ook werd een verhoogde immuunactiviteit gemeten.


Kan helpen bij het verbeteren van cholesterol

Verschillende studies hebben aangetoond dat chlorella-supplementen kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Dagelijkse inname van 5 tot 10 gr chlorella kan totale- en LDL-cholesterol en triglyceriden bij mensen met hoge bloeddruk en / of licht verhoogd cholesterol verlagen.

De volgende bestanddelen van chlorella kunnen helpen de bloedlipideniveaus te verbeteren:

Niacine: A B-vitamine waarvan bekend is dat het cholesterol verlaagt.

Vezel: een cholesterolverlagend middel.

Carotenoïden: is aangetoond dat het van nature cholesterol verlaagt.

Antioxidanten: helpen bij het voorkomen van de oxidatie van LDL-cholesterol, waarvan bekend is dat het bijdraagt aan hartziekten.


Werkt als een antioxidant

Chlorella bevat verschillende verbindingen die als antioxidanten worden beschouwd, waaronder chlorofyl, vitamine C, bèta-caroteen, lycopeen en luteïne. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van veel chronische ziekten.

Sommige van deze antioxidanten lijken ook de productie van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's) te verminderen, die veel van de complicaties van diabetes veroorzaken.

In dieren en laboratoriumstudies heeft chlorella de manier waarop genen verouderen verstoord.


Helpt de bloeddruk onder controle te houden

Chlorella-supplementen kunnen de gezondheid van hart en nieren helpen bevorderen, wat essentieel is voor een normale bloeddruk.

Enkele van Chlorella’s voedingsstoffen die hiervoor verantwoordelijk worden geacht omvatten arginine, kalium, calcium en omega-3 vetzuren die helpen de slagaders te beschermen tegen uitharden.


Kan uithoudingsvermogen verbeteren

Dit effect kan te wijten zijn aan het vertakte aminozuurgehalte van chlorella.


Andere potentiële voordelen

 • Bevordert de gezondheid van het oog: Chlorella bevat luteïne en zeaxanthine, twee carotenoïden die het oog beschermen en het risico op maculaire degeneratie verlagen
 • Levergezondheid: van chlorella-supplementen is aangetoond dat ze de markers van de levergezondheid verbeteren.
 • Verbeterde spijsvertering: veel bronnen beweren dat chlorella de spijsvertering vermindert en een opgeblazen gevoel vermindert.
 • Verlicht PMS: anekdotisch bewijs zegt dat chlorella de symptomen van premenstrueel syndroom (PMS) kan verlichten. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat chlorella calcium en B-vitamines bevat, waarvan beide hebben aangetoond dat ze PMS verminderen


Toevoegen van chlorella aan je voeding

De smaak van Chlorella komt eerder uit de richting van algen en zeewier.

Omdat chlorella een harde celwand heeft die mensen niet kunnen verteren, moet je het als een supplement nemen om de voordelen ervan te benutten. Het is verkrijgbaar in capsule-, tablet-, poeder- en extractvorm (vloeistof).

Wijzelf bieden de 100% biologische gepoederde chlorella aan die je best kan mengen met een lekkere fruitsmoothie of voor de diehards als extra voedingsbron bij je groene smoothies tijdens een detox.

Gezonde groetjes,

kevin