News
Swipe to the left

Tropisch warm...

26 juni 2019

In zo'n hitte kan je niet anders dan heel veel drinken. Maar jammer genoeg zijn niet alle drankjes even goed voor je. Wat moet je dan wel of net niet eten en drinken om gehydrateerd te blijven?


1. Veel water drinken

Het wordt regelmatig herhaald en we weten het allemaal , maar toch gaan we het nog eens herhalen: het is echt heel belangrijk om veel water te drinken als het zo warm is. Je hebt gewoon meer vocht nodig zodat je lichaam goed blijft functioneren.

Als het te warm wordt, transpireert je lichaam, zweten zeg maar. Maar hierdoor gaan zowel vocht als elektrolyten zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor verloren. En dat moeten we dan uiteraard aanvullen.

Door voldoende water te drinken, vermijd je spierkrampen, uitdroging, hoofdpijn en andere lichamelijke kwaaltjes. Daarnaast werkt water ook nog eens alle afvalstoffen uit je lichaam.

Je moet altijd water drinken voordat je dorst krijgt. Hoeveel water je moet drinken per dag is moeilijk in te schatten. Dokters raden aan om ongeveer 2 liter water te drinken per dag maar je kan, aan de hand van je gewicht en lengte, ook ongeveer berekenen hoeveel water je per dag zou moeten drinken.

2. Water met een smaakje

Als je water een beetje saai vindt, kan je ook nog bepaalde dingen toevoegen voor een verfrissende smaak. Denk maar schijfjes komkommer, citroen of muntblaadjes.

Komkommer bevat trouwens ook heel veel vocht, waardoor zo'n schijfjes eten ook goed kunnen helpen in deze hitte.Tip: Probeer één van onze Fruit Packs eens, je zou versteld staan welke leuke combinaties erbij zitten voor water met een smaakje...


3. In fruit zit ook veel vocht

Omdat we veel mineralen verliezen in deze hitte, kunnen we ze ook terug aanvullen door voeding. Water gaat zeker helpen, maar probeer af en toe ook wat watermeloen, mango, aardbeien, frambozen of blauwe bessen te eten. Ze bevatten niet alleen suikers en vitaminen, maar ook de nodige mineralen.

Tip: Maak wat ijsblokjes met het fruit erin en doe ze dan in een kan water. Verfrissend, gezond en lekker. Zalig!


4. Groene sapjes en smoothies

Een deel van onze dagelijkse waterinname komt van het voedsel dat we eten, en er is geen type voedsel dat beter helpt hydrateren dan groenten en fruit.

Door smoothies te maken met voedingrijke groene groenten zoals boerenkool en spinazie, of met fruit en groenten die veel vocht bevatten zoals meloen, watermeloen en komkommer, kan je met één portie je lichaam hydrateren.

Check zeker onze eigen smoothies eens…

5. Kokoswater

Kokoswater is niet alleen een hype, maar gewoon ook heel gezond. Het bevat weinig koolhydraten maar wel veel proteïnen. Het is zeer effectief voor je lichaam te hydrateren en zit boordevol elektrolyten dat net is wat we nodig hebben in deze warmte


6. Magere melk

Vetvrije (of magere) melk bevat veel eiwitten, koolhydraten, calcium en elektrolyten. Melk is van nature rijk aan voedingsstoffen die sportdrankproducenten kunstmatig toevoegen aan hun dranken en het helpt ook bij het aanvullen van natrium dat verloren gaat als het lichaam actief is en je zweet. Ideaal om het lichaam te hydrateren in zo'n warmte.


Dingen waar je ook moet op letten...

Reken niet te veel op sportdrankjes

Sportdranken hebben een reputatie om je goed te helpen hydrateren. Zo'n drankjes hebben een hoge gehalte aan suiker en natrium, wat ideaal is voor sporters. Maar voor de 'gewone mens' die niet intensief sport, kan dat wat nadelig zijn.

Het extra suiker en natrium kan dus vrij nutteloos zijn als je niet actief sport. Ze zijn niet per se erg voor je, maar het zijn niet de meest effectieve drankjes om te drinken tijdens een hittegolf.


Frisdrank zal ook niet helpen

Frisdranken vormen de slechtste drankjes in de lijst omdat ze een hoog suikergehalte hebben en in veel gevallen toegevoegde cafeïne bevatten. Cafeïne is namelijk een diureticum, een stof die het urineren stimuleert, niet echt handig als je wil hydrateren...


Probeer alcohol te vermijden

Oké ... we weten het ... 't Is zomer, dus je wil natuurlijk ook eens genieten van een ijskoud biertje of een cocktail? Maar eigenlijk is alcohol drinken één van de slechtste keuzes die je kan maken op een warme dag.

Net als cafeïnehoudende dranken is alcohol een diureticum, dus andere hydraterende vloeistoffen gaan veel sneller je lichaam verlaten onder invloed van alcohol.

Daarnaast heeft alcohol ook een negatieve invloed op het mechanisme dat de waterniveaus in het menselijk lichaam reguleert. Hierdoor zal de hoeveelheid antidiuretisch hormonen die je lichaam produceert afnemen en het plassen net toenemen.

Bovendien zijn je favoriete cocktails in de zomer beladen met overtollige suikers en natrium, die een eigenlijk een nadeel zijn voor minder actieve mensen tijdens een hittegolf.

En een kater met zo'n hitte is wel het laatste wat je wil...


Hopelijk heb je wat aan onze tips, en laat zeker eens weten wat voor jou werkt...